JONGE KINDEREN, GROTE ONDERZOEKERS...EN DE LERAAR?
informatie:
softcover
in kleur
252 blz.
auteurs: Hilde Van Houte, Kirsten Devlieger en Jozefien Schaffler
 

De onderzoekende houding ontwikkelen en stimuleren

In dit boek gaat het niet om het maken van wetenschappers, maar om het stimuleren van de interne onderzoeker in een wereld die blijft verwonderen. Ieder kind bekijkt de wereld vol verwondering en nieuwsgierigheid. Deze vaardigheid maakt van hen grote onderzoekers en vraagt om onderwijs dat inspeelt op deze natuurlijke nieuwsgierigheid. De uitdaging van onderwijs dat een onderzoekende houding bij jonge kinderen verder ontwikkelt en stimuleert is dan ook het uitgangspunt van dit boek. Jonge kinderen, grote onderzoekers...en de leraar? is onderdeel van de reeks Praktijk en Visie.

Voor wie is Jonge kinderen, grote onderzoekers...en de leraar? geschikt?
Deze uitgave richt zich op begeleiders en leraren van peuters en kleuters in groep 1 en 2 en wil de onderzoekende houding bij 3 t/m 6 jarigen stimuleren. Er kan inspiratie geput worden uit praktijkvoorbeelden, nascholingssessies en theoretische achtergronden. 

Waaruit bestaat Jonge kinderen, grote onderzoekers...en de leraar?
In dit boek komt de onderzoekende houding aan bod, de rol van de leraar, onderwijs dat zich richt op de onderzoekende houding, een nascholingstraject voor de leraar en tools die een hulpmiddel kunnen zijn.

Een praktisch handboek met veel voorbeelden en suggesties (…), veel foto’s en tekeningen in kleur – nbd biblion

Voorbeeldbladzijden uit Jonge kinderen, grote onderzoekers...en de leraar (klik op de afbeelding voor een vergroting):

 

Over de auteurs: 
Hilde Van Houte, Kirsten Devlieger en Jozefien Schaffler zijn medewerkers van de Arteveldhogeschool, opleiding bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs.
Vanuit hun diverse achtergronden vormen de auteurs het interdisciplinaire projectteam ‘Eureka!’. Deze samenwerking resulteerde in nieuwe invalshoeken om kinderen kansen te bieden in een steeds innoverende wereld. In dit project bouwden ze immers samen met stakeholders uit het professionele onderwijsveld aan een nascholingstraject met een sterke focus op de onderzoekende houding van de leraar kleuteronderwijs. Dit alles kreeg vorm vanuit hun sterk geloof in de verschillende mooie en waardevolle talenten en krachten bij ieder kind. 


Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order

Kerndoelenverantwoording:

0 Leergebiedoverstijgend: Deze uitgave is gericht op het ontwikkelen van algemene vaardigheden. Bij deze uitgave kan het zijn dat er geen specifiek leergebied wordt aangegeven. Deze uitgave is bijvoorbeeld gericht op het zelfbeeld, zintuiglijke en motorische mogelijkheden, omgaan met beperkingen, omgaan met hulpmiddelen of nieuwe media.
Recensies

 

... omdat onderwijs ook Šnders kan