CREATIEF SCHRIJVEN
informatie:
32 blz.
formaat: 24,3 x 31 cm
harde kaft
kleur
een Abimo-uitgave
bijlagen:
Inhoudsopgave Hoe Verzin Je Het?!
OBD beschrijving De vliegende reporter
Voorwoord Hoe Verzin Je Het?!
 
Waarom Creatief Schrijven?
Bij de eindtermen Nederlands neemt het onderdeel 'schrijven' een belangrijke plaats in. De boeken Avonturen in Letterland, De Vliegende Reporter en Hoe verzin je het? behandelen verschillende soorten teksten door steeds eerst informatie te geven over de schrijfstijl en daar vervolgens een korte schrijfopdracht aan te koppelen.

Het gaat om de volgende opdrachten:
- uitnodigingen maken
- poster ontwerpen
- labels schrijven
- plaatsbeschrijvingen maken
- menukaart opstellen
- een lijst maken
- een gebeurtenis verslaan
- een krantenbericht schrijven
- een recept uitschrijven
- een affiche ontwerpen
- brieven schrijven
- informatie geven bij plaatjes

De originele voorbeelden en uitdagende opdrachten zullen uw leerlingen zeker aanspreken. Deze drie kleurrijke boeken zijn dan ook een echt hulpmiddel om deze eindtermen te realiseren.


Avonturen in Letterland (zelf spannende verhalen schrijven)
De belevenissen van schipbreukelingen op een onbewoond eiland beschrijven, een bizarre ontmoeting met buitenaardse wezens verzinnen of in de huid kruipen van een spion die de plannen van een geheime machine probeert te stelen...
Dit boek bevat zes leuke thema's bomvol ideeën om zelf een spannend verhaal te schrijven. Kleurrijke illustraties helpen jonge schrijvers inspiratie op te doen bij iedere fase van het creatieve schrijfproces. Bovendien ontdekken zij vanzelf hoe je het best een locatie beschrijft, het uiterlijk en het karakter van de verschillende personages treffend tekent of een spannende en onverwachte ontknoping bedenkt. Met de handige schrijftips achter in het boek zetten de auteurs alles nog eens duidelijk op een rijtje.

De vliegende reporter (zelf informatieve teksten schrijven)
Een sappig voorpaginaverhaal schrijven, een ronkende reclameboodschap bedenken of een walgelijk recept uitschrijven... Je leert het allemaal met dit boek!
Aan de hand van concreet uitgewerkte ideeën en sprekende illustraties maken schrijvertjes in de dop kennis met verschillende tekstsoorten en hun typische schrijfstijl. Bruikbare tips en een uitgebreide woordenschat helpen de kinderen bovendien stap voor stap op weg om een boeiende tekst te schrijven. Dit boek is dan ook de ideale leidraad bij het creatieve schrijfproces, van aangereikt idee tot zelfgeschreven tekst. 

Hoe verzin je het? (zelf fantasieverhalen schrijven)
Een fantasieverhaal schrijven over een toverpenseel, over wensen die een verrassend effect hebben, over beetnemen en zelf beetgenomen worden... Het kan! Zes wonderbaarlijke volksvertellingen geven jonge schrijvers ideeën om zelf aan de slag te gaan. Een schrijfplan en kleurrijke illustraties helpen hen om een eigen verhaal onder woorden te brengen.
Dit boek leidt kinderen door elke fase van een verhaal: vanaf de beschrijving van de plaats en de schets van de personen en hun karakter, tot het inschakelen van een probleem of conflict én het oplossen ervan op de meest opwindende (of onverwachte!) manier. Nuttige wenken en tips moedigen de jonge auteurs aan om hun fantasie haar gang te laten gaan!

Prachtige boeken, op verschillende manieren in te zetten (ter vervanging van de stelopdrachten in de reguliere taalmethode, als extra materiaal of als naslagwerk) en geschikt voor zelfstandig werken.

Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
CRS919789059320185Avonturen in letterl., 1ex.€ 15,50
CRS939789059321915Hoe verzin je het?!, 1ex.€ 15,50

Kerndoelenverantwoording:

5 De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
8 De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbouw, correcte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur.
Recensies

 

Anderen bekeken ook:
SchrijfpaletSchrijfpalet

lees meer Lees Meer
Schrijf ze! (VO)Schrijf ze! (VO)

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan