ZENO
informatie:
prentenboek
23,7 x 27,6 cm
24 blz.
kleur
auteur Inne van den Bossche
 
 

Zeno helpt!

Bedplassen... het overkomt minstens één op de 20 kinderen. Als leerkracht heb je dus een reële kans om een leerling met dit probleem in je klas te hebben! Hoe praat je erover met je klas? Dit boekje kan een eerste stap zijn.
 
Waarom Zeno biept?
De kleurrijke tekeningen en het luchtige verhaal maken het gemakkelijker voor een kind om zijn probleem te begrijpen. Het herkent zichzelf in Zeno, die soms ook bang en onzeker is. De klasgenootjes zullen hem/haar ook beter aanvaarden! Zeno Biept kwam tot stand met de hulp van een specialist. Deze schreef het voorwoord, dat je vooraan in het boek terugvindt.

Zeno biept
Zeno droomt vaak erg leuk. In zijn lievelingsdroom woont en speelt hij onder water met de zeepaardjes, de dolfijnen en Potvis. Maar vannacht had hij een vreselijke droom, een enge krab joeg alle dieren bibberend van angst weg. ´s Morgens wordt Zeno wakker in een natte broek en natte lakens. Samen met mama stopt hij alles in de wasmachine. Zeno is erg verdrietig. Het is niet de eerste keer dat hij bedplast. Over twee weken vertrekt hij met de klas op zeeklassen. Zeno ziet zichzelf daar al staan met een luier aan (en wij zien het ook in de prenten). De dokter heeft een oplossing ... een plaswekker. Als Zeno ´s nachts plast biept de wekker en dan kan hij op het potje. Het werkt en in Zeno´s dromen wordt de krab kleiner en kleiner en komen de andere dieren terug. De krab krijgt met de wekker nog een stevige tik en na een tijdje blijft Zeno de hele nacht droog en slaapt hij door. Zeno kan het nu helemaal zelf. Weg met de luiers!

Dit prentenboek wil het taboe rond bedplassen aanpakken. Kinderen die bedplassen kunnen er steun in vinden, andere kinderen zullen meer begrip opbrengen voor het probleem. In geen geval is het de bedoeling hier een behandelingsstrategie aan te bieden, daarvoor is het probleem te complex. Het boek kan wel voorgelezen worden als voorbereiding op een eerste consultatie bij een dokter. De illustraties in dit prentenboek zijn ronduit vertederend. Paginagrote, gefotografeerde kleurrijke collages, samengesteld uit allerlei materialen, zijn zeer expressief. Zeno´s vilten oogjes geven zijn stemming goed weer, maar ook bijvoorbeeld de half-slapende Zeno op zijn potje laat geen enkele (voor)lezer-kijker onberoerd.
Recensie van www.leesweb.be [MC]


 Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
ZEN02Zeno biept€ 12,95

Kerndoelenverantwoording:

0 Leergebiedoverstijgend: Deze uitgave is gericht op het ontwikkelen van algemene vaardigheden. Bij deze uitgave kan het zijn dat er geen specifiek leergebied wordt aangegeven. Deze uitgave is bijvoorbeeld gericht op het zelfbeeld, zintuiglijke en motorische mogelijkheden, omgaan met beperkingen, omgaan met hulpmiddelen of nieuwe media.
Recensies

 

Anderen bekeken ook:
Aardig vaardigAardig vaardig

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan