MATERIALEN - MIJN EERSTE DOCUBOEK
informatie:
in kleur
met veel fotomateriaal
hardcover
32 blz. per deel
incl. woordenlijst
bijlagen:
Recensie NBD over Grond
Recensie NBD over Hout en Rubber
Recensie NBD over Metaal en Glas
Recensie NBD over Plastic
Recensie NBD over Water en Gesteenten
Voorbeeld info+
 
Informatieve leesserie over verschillende soorten materialen
De leesserie Materialen gaat dieper in op verschillende soorten materialen: Wat is het? Waar komt het vandaan? Is het natuurlijk of door de mens gemaakt? En welke eigenschappen heeft het materiaal? Ook het productieproces en het (her)gebruik komt aan bod. Over o.a. papier, plastic, hout en rubber.

Materialen = Mijn Eerste Docuboek
Materialen maakt deel uit van Mijn Eerste Docuboek. Deze leesserie biedt nu al meer dan 175 boeken voor informatief lezen. De boeken zijn alom bekend als de Corona-reeks. De boekenseries zijn uitstekend te gebruiken voor werkstukken rond wereldoriënterende onderwerpen of als verklarend materiaal naast de lesstof. Ook voor de leerkracht bieden de boeken aanvullende informatie bij het behandelen van specifieke onderwerpen binnen de lesstof. De boeken worden geprezen om hun heldere kijk op de onderwerpen en het duidelijke taalgebruik. Er zijn nu bijna 30 verschillende reeksen, rond bijvoorbeeld muziekinstrumenten, materialen, wilde dieren, kunst, huisdieren, het heelal en aardrijkskundige begrippen. En de titels blijven komen!


Mijn eerste docuboek leesseries:

  • Voor beginnende lezers, 7 - 8 jaar
  • Honderden boeken: zeer grote variatie in onderwerpen
  • Tekst / beeld = 50/ 50
  • Handzaam formaat (22,5 x 20 cm) met harde kaft
  • Eigentijds beeldmateriaal
  • Incl. woordenlijst, tips en online (te printen) lesmateriaal rond woordenschat

Waaruit bestaat de leesserie Materialen?
De serie bevat de volgende leesboeken:
 
- Glas
Wat is glas? Waar komt het vandaan? Waarvoor gebruiken we het? In dit boek vinden leerlingen het antwoord op deze vragen, en nog veel meer over glas.

- Hout
Wat is hout? Waar komt het vandaan? Waarvoor wordt het gebruikt? Een boek vol informatie over hout, over hoe mensen en dieren het verwerken, bewerken en gebruiken.

- Katoen
Wat is katoen? Waar komt het vandaan? Wat wordt er naast kleding nog meer van katoen gemaakt? Aan de hand van plaatjes en tekst leren leerlingen hoe van katoenvezels allerlei producten gemaakt worden.

- Metaal
Wat is metaal? Waar komt het vandaan? Waarvoor gebruiken mensen dit materiaal? Leerlingen lezen en leren over verschillende soorten metaal en hun eigenschappen.

- Papier
Wat is papier? Waar komt het vandaan? Waarvoor gebruiken we het? Leerlingen leren hoe in een fabriek van houtvezels papier wordt gemaakt en hoe papier bewerkt wordt om het voor verschillende doeleinden te kunnen gebruiken.

- Plastic
Wat is plastic? Hoe wordt het gemaakt? Waarom is plastic een handig materiaal? De verschillende eigenschappen van plastic komen in dit boek aan bod, aan de hand van deze eigenschappen worden de toepassingen van het materiaal besproken. Natuurlijk behoort ook recycling tot een van de onderwerpen.

- Rubber
Wat is rubber? Waar komt het vandaan? Waarvoor gebruiken we het? In dit boekje wordt uitleg gegeven over het gebruik van rubber bij de productie van veel verschillende producten, o.a. van de tennisbal en de tuinslang.

- Steen
Wat is steen? Waar komt het vandaan? Waarvoor gebruiken we het? Leerlingen leren met dit boek over het ontstaan en gebruik van verschillende soorten steen.

- Water
Wat is water? Waar komt het water dat wij gebruiken vandaan? Waarom is het zo belangrijk? Antwoorden op deze en andere vragen zijn te lezen in dit boek. Ook komt het gebruik en het schoonmaken van water aan bod.

- Wol
Wat is wol? Gebruiken we alleen wol van schapen? Waarvoor gebruiken we het? Dit boekje beschrijft hoe van de vacht van een schaap uiteindelijk een trui kan worden gebreid.



Voor welke leerlingen is Mijn Eerste Docuboek geschikt?
Mijn Eerste Docuboeken zijn in de eerste plaats geschikt voor leerlingen in groep 4/5 om zélf te lezen. De boeken hebben uiteenlopende (informatieve) onderwerpen en door de diversiteit spreken ze elke leerling aan. Een boek uit Mijn Eerste Docuboek is ook erg geschikt voor die leerling die minder door fictie wordt aangesproken.

Informatief lezen en woordenschatverrijking
De leerlingen zullen door de aansprekende onderwerpen geboeid raken en meer over een onderwerp willen weten. Gaandeweg breidt hun woordenschat zich uit. Veel woordenschat wordt immers door lezen verworven! Juist ook bij taalzwakke leerlingen vergroot je de woordenschat door ze veel informatieve teksten, zoals Mijn Eerste Docuboeken, te laten lezen. Ook in de onderbouw kan de woordenschatontwikkeling met Mijn Eerste Docuboek een boost krijgen door veel interactief voor te lezen en vragen te stellen.

Info+: gerichte oefening op het gebied van woordenschat
Bij de leesseries van Mijn Eerste Docuboek heeft u ook toegang tot Info+. Dit zijn printbare verwerkingsbladen voor uw leerlingen. Leuke en gerichte oefening op het gebied van woordenschat, mét 1-op-1-antwoordbladen. De verwerking bij een boekje beslaat max. 2 A4.
Een voorbeeld van een werkbladen vindt u rechts, naast de serieafbeelding (uit de serie Het leven van een... van Mijn eerste docuboek).

 
Download uw Info+ materialen
U heeft toegang tot het extra Info+-lesmateriaal bij aanschaf van een serie en/of losse uitgaven. Alle Info+ verwerkingsbladen staan op een aparte pagina. Klik hier, zoek het Info+ bestand wat bij uw serie hoort, download het bestand en u kunt vervolgens de bladen naar keuze printen.
 
 

Art.Nr. EAN Omschrijving Adviesprijs Order
MED1419789054955993Steen - Mijn eerste docuboek€ 12,00

Kerndoelenverantwoording:

4 De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.
9 De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
Recensies

 

Anderen bekeken ook:
ABCDE citotrainingABCDE citotraining

lees meer Lees Meer
ABCDE-TWEEABCDE-TWEE

lees meer Lees Meer
Mijn eerste docuboekMijn eerste docuboek

lees meer Lees Meer
... omdat onderwijs ook Šnders kan